måndag 29 oktober 2007

Heliga Birgitta

Eftersom jag nu är urless på HB* (Heliga Birgitta) tänkte jag berätta följande:

Inte nog med att tanten startade kloster, umgicks med kungen och levde ett trevligt adligt liv, skriv hon dessutom dikter. Eller dikt och dikt, hon nertecknade 600 uppenbarelser! Dessa handlade mestadels om Jesus och Maria, hur Maria föder Jesus, navelsträngar hit och dit och hur Maria sedan blev oskuld igen efter förlossningen! ( Stackars HB och stackars Josef, oskulder är inget kul)Men hon lyckas även få med himla mycket politik när hon hade sina syner. Detta berättade hon glatt för sina makthavarvänner och tyckte att hon genom sina uppenbarelser därmed hade rätt att påverka landets politik.

Smart kvinna det där. Dagens fråga: Om man vill påverka saker
i Jönköping, ska jag
A) Få uppenbarelser om att lärare måste få högre lön eller
B) Vara aktiv i facket?

Se svaret längst ner på sidan


ner
ner
ner
ner
ner, rätt svar på dagens fråga är A.

* HB står som sagt för heliga Birgitta, inte Hembränt som många unga tror idag. Missförståndet har kommit av att denna självtillverkade sprit( SS*) ger hallucinationer, precis som HB fick. Ajabaja, inte dricka sprit när man är gravid. Därför blev HB´s barn lite underliga, och startade kloster de med.

Såhär skrev hon faktiskt om hur man tillverkar sprit. Hade väl sett en sådan på någon av sina resor söderut:

Gud är lik en man som gör bränt vin [vinum ardens] eller bränt vatten [aquam ardentem], vilket som gör och blandas av vin. Denna blandare har många pipor, somliga uppfarande och somliga nedgående, genom vilka vinet stundom uppgår och stundom nedlöper av eldens makt tills det är färdigt. Så gör Gud i sina ord...

SS, som många kopplar ihop med nazitysklands gubbar, fick givetvis sitt namn efter den självtillverkade spriten. Missförståndet här, är att de faktiskt inte drack denna typen av sprit. Inte vidare ofta i alla fall. De var galna helt på egen maskin.

2 kommentarer:

LenaL sa...

Det var uppenbarligen en produktiv dam, förmodligen med huvudet mycket korrekt påskruvat. Vilken makt hon hade, sina knäppheter till trots, eller kanske tack vare? Tror du skulle kunna komma upp en lönegrad eller två med några väl valda uppenbarelser också. Kan du inte hitta nåt att planka bland HB's? Att hitta på en själv kanske är klurigare. Men röd flugsvamp lär ge fantastiska hallucinationer, var det inte det vikingarna roade sej med, innan det fanns HB/SS?

Karin sa...

Vilken tur att vi fick det uppklarat.